Kuka meitä vahtaa
Yksityiset turvallisuuspalvelut kouluttavat ja palkkaavat vartijoita suorittamaan toimeksiantosopimukseen perustuvaa vartioimistehtävien hoitamista. Vartijoita näkyykin niin yleisissä kuin yksityisissä tiloissa sisällä ja ulkona. Lisäksi nämä vartiomisliikkeet hoitavat myös turvasuojaustoimintaa eli vastaavat teknisistä valvontajärjestelmistä kuten kameravalvonnasta.
Tumma univormu saattaa luoda vaikutelman auktoriteetista, mutta käytännössä vartijoilla ei ole juuri sen enempää oikeuksia puuttua asioihin kuin kenellä tahansa. On siis hyvä tuntea vartijan oikeudet ja velvollisuudet. Esimerkiksi kiinniottamiseen vartijalla on samat oikeudet kuin kenellä tahansa. Selkeä ero on tietenkin siinä, että vartija saa tietyin ehdoin kantaa mukanaan voimankäyttövälineitä ja myös käyttää niitä. Voimankäyttökään ei kuitenkaan ole sallittua kuin rikoksen tekijää kohtaan verekseltään tai pakenemisen yhteydessä, joten oikeastaan kovin useissa tilanteissa ei vartijan tulisi voimaa käyttää.
Vartijan ja järjestyslain mukaisen järjestyksenvalvojan poikkeavat merkittävästi oikeuksien ja velvollisuuksien osalta, vaikka tehtävät ovat osin yhteneväisiä. Järjestyksenvalvojan asettaminen on luvanvaraista ja aina määräaikaista, eli se vaatii toimeksiantosopimuksen lisäksi paikallispoliisin hyväksynnän ja luvan saamiselle täytyy olla myös perusteet.
Esimerkiksi julkisille paikoille voidaan asettaa järjestyksenvalvoja valvomaan järjestystä ja turvallisuutta poliisin apuna, jos henkilön hyväksyminen sekä vartijaksi että järjestyksenvalvojaksi on voimassa ja järjestyksenvalvoja työskentelee vartioimisliikkeen palveluksessa. Tässä tapauksessa järjestyksenvalvojalla on laajemmat oikeudet ja velvollisuudet kuin vartijalla, ja ensisijainen tehtävä on pitää yllä järjestystä ja turvallisuutta.
Vartijat
Lue vartijan oikeuksista ja velvollisuuksista sivulta Vartijat.
Järjestyksenvalvojat
Lue järjestyksenvalvojan oikeuksista ja velvollisuuksista sivulta Järjestyksenvalvojat.
”Vartioimisliike ei saa ottaa vastaan toimeksiantoa, joka sisältää sitoumuksen ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Vartioimisliike saa kuitenkin ottaa vastaan toimeksiannon järjestyksenvalvojista annetussa laissa (533/1999) tarkoitettujen järjestyksenvalvojan tehtävien suorittamisesta.” (Laki yksityisistä turvapalveluista 9 §)
Tällä perustellaan sitä, että vartijalla ei ole poistamisoikeutta esimerkiksi puistossa tai kauppakeskuksen yleisillä alueilla, vaikka nämäkin voivat olla vartioimisalueita. Järjestyksenvalvoja ei voi poistaa esimerkiksi juna-asemalta tai kauppakeskuksesta, ellei kuvaaja aiheuta järjestyshäiriötä tai vaaranna yleistä turvallisuutta.