Kampin kauppakeskuksen nuorisotyhjennykset

Vartijoiden asiatonta toimintaa Kampissa 2008

Kohtasin pari vuotta sitten Kampin kauppakeskuksessa vartijoiden asiatonta toimintaa ja ilmoitin siitä alla olevalla avoimella kirjeellä Kampin keskuksen vartioinnista vastaavalle taholle. He ovat myöhemmin vastanneet kirjelmään, mutta ovat kieltäneet minua paljastamasta vastauksen yksityiskohtia.

Avoin kirje Kampin kauppakeskuksen vartioinnista vastaavalle, 22.3.2008:

”Asioin lauantaina 22.3.2008 Kampin kauppakeskuksessa kahvila Rougen sekä ohessa sijaitsevan K-kaupan asiakkaana 18–20:30 aikavälillä. Olin asiointini ohessa otollisessa paikkaa tarkastellakseni tiloissa työskentelevien vartijoiden toimia. Ilmoitan asiasta sivustakatsojana ja voi olla, että sanottavani saattaa kuulostaa vähäiseltä. Periaatteitteni mukaisesti koen silti välttämättömäksi tuoda asian esille.

Vartijat kiertelivät ympäriinsä puuttuen rauhallisesti seisoksivien ja istuksivien nuorten henkilöiden – iältään noin kahdentoista ja seitsemäntoista välimaastossa – joukkioihin. Puhuttelu oli luonteeltaan poikkeuksetta diskursiivisesti halventavaa ja äänensävyltään töykeää. Toiminnasta välittyi iän, koon ja ammatillisen roolin näennäisellä oikeutuksella toteutettu höykytys, joka on kuvailtavissa myös kiusaamiseksi.

Puuttumisen alle jäi myös tämä esimerkkinä mainitsemani tilanne, jossa muutaman pojan istuimen taka-alalle ulkopuolisen jättämä tyhjä pullo epähuomiossa tipahti lattialle ja särkyi. Paikalle saapui välittömästi kolmen vartijan joukko puuttumaan tilanteeseen. Pojat yrittivät vakuutella, että se oli vahinko ja että pullo ei ollut heidän – vain saadakseen kohdalleen epäuskoista ilkuntaa. Heidät poistettiin kauppakeskuksen tiloista järjestyksen häirinnän vuoksi.

Eniten hämmennystä aiheutti kuitenkin seuraava. Nuorten määrän kasvaessa kauppakeskuksen tiloissa suorittivat vartijat ns. tyhjennyksen. He ohjastivat verbaalisesti sekä fyysisesti työntämällä nuoret ulos kauppakeskuksesta ”ruuhkauttamasta tiloja”. Onko tämä yleinenkin toimenpide teillä? Joutuisiko saman – ja muutenkin edellä mainitun – toiminnan kohteeksi myös esimerkiksi iältään vanhemmat henkilöt? Oletteko tietoisia, että Suomessa on yhdenvertaisuuslain nojalla kiellettyä syrjiä ihmisiä sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, etnisen taustan, – ja niin myös iän perusteella? Syrjinnästä, laittomasta teosta, on yhtä lailla vastuuvelvollinen syrjivän toimintaohjeen antaja sekä käytäntöönpanija.

Lisäksi näin asiakkaana haluaisin udella seuraavaa. Pitäisikö ihmisten välttää tavarataloon tulemista liian ruuhkaisina aikoina? En nimittäin tahtoisi tulla poistetuksi tiloistanne silkan väkimäärän liiallisuuden takia. Entä jos satun odottamaan ohessa sijaitsevan julkisen linja-autoaseman vuoroa, voinko jotenkin todistaa sen välttyäkseni poistamiselta? Entä jos minulta hajoaa kädessä pitelemäni pullo, voinko mitenkään välttyä poistamiselta? Pullon omistaminen näyttää tekevän minut syylliseksi ja vahinko ei näyttäisi olevan riittävä premissi vilpittömyyteni osoitukseksi.

Olen kiinnostunut kuulemaan teidän premisseistänne edellä mainitulle toiminnalle – ja sanottavanne asiaan näin ylipäätään. Harkitsen asian viemistä viranomaisten sekä/tai tiedostusvälineiden käsiteltäväksi, mutta tahtoisin kuulla mahdollisen kantanne ensin.”

Advertisement

7 responses to “Kampin kauppakeskuksen nuorisotyhjennykset

 1. eskomatinjorma

  No olisit pistänyt myös sen vastauksen jakoon.

 2. ”He ovat myöhemmin vastanneet kirjelmään, mutta ovat kieltäneet minua paljastamasta vastauksen yksityiskohtia. ”

  no etkö silti voisi?

 3. minä vaan..

  Mitäs securitas vastas tohon kirjeeseen? 😀 Huvittais tietää kyllä.

 4. Kysel1jä

  Eiköhän se ole ihan yleinen turvallisuus, mukaan lukien paloturvallisuus, jonka nojalla isommat ihmisryhmät voidaan pyytää siirtymään pois kulkuväyliltä ja ovien edustoilta (myös vanhemmat, harvemmin vaan harrastavat ”hengailua” isoissa ryhmissä”). Toki on ruuhka-aikoja jolloin jokatapauksessa on paljon ihmisiä, he kuitenkin pääsääntöisesti liikkuvat johonkin suuntaan. Jonkun kulkuväylän edes osittainen tukkiminen hidastaa ihmisten kulkua huomattavasti ja jos kuitenkin kyseessä on kauppakeskuksen lisäksi liikenne asema niin tuskin sinäkään haluat myöhästyä töistä tai jatkobussista/metrosta sen takia että nuoriso seisoi tiellä?
  Maailmalta on esimerkkejä joissa ihmisiä on tallaantunut kuoliaaksi liiallisesta väenpaljoudesta seuranneen pakokauhuefektin takia, tämä on toki aika ääriesimerkki mutta periaatteessa Kampin kokoisessa yli 100 000 kävijää päivittäin vetävässä paikassa tällainenkin riski on olemassa. Myös taskuvarkaat rakastavat tullaisia sumppupaikkoja, joten kaiken kaikkiaan kyse on sinunkin sivustakatsojan turvallisuudesta.

  On tietysti eriasia miten ihmisiä ohjataan poistumaan, ei missään nimessä ole oikein toimia epäasiallisesti. Nuoret vaan nykyään ovat aika huonokäytöksisiä joten veikkaanpa että ihan omalla käytöksellään ovat saaneet vastaan tiukemman linjan vartioilta. Ja ei, en ole kyseisessä kohteessa töissä vartijana, kunhan nyt näistä asioista satun jotain tietämään.

 5. Nykynuorisossa vikaa

  Jos vartijat eivät poistaisi näitä nuorisoporukoita niin ostoskeskukset yms. olisivat turhan nopeasti niin hirvittävässä kunnossa ettei niissä kehtaa enää käydä. Hyvänä esimerkkinä Riihimäen Matkakeskus jossa kävin sillon kun se oli juuri avattu ja nyt muutama vuosi jälkeenpäin niin kaikki mahdolliset paikat oli töhritty ja lasit naarmutettu. Aikuiset ja vanhuksethan ne varmaan näitä tihutöitä tekevät..

 6. minä vaan..

  Samaa mieltä edellisten kanssa! Jonkunhan on puututtava huonosti käyttäytyvien nuorison käytökseen ja mitenkäs muutenkaan kun poistaa kyseinen ongelma. En toki yleistä etteikö nykynuorisossa asiallistakin porukkaa olisi mutta valitettavasti itse useasti kauppakeskuksissa asioivana ihmisenä en näy juurikaan nuorisoporukkaa joka oikeasti kunnioittaisi kanssa asioivia ihmisiä saatika osaisi käyttäytyä kovinkaan asiallisesti.

 7. rööperi

  Voin sanoa sen että itselläni on melko paljon kokemusta asiattomasti käyttäytyvien vartijoiden kanssa.
  Yleisin syy miksi nuoriso käyttäytyy asiattomasti on että vartijat suoraan sanotusti ”vittuilee” niille.
  Esim. Tänään kun kävin kaupassa, oli 4 hengen nuorisoryhmä kassalla jonottamassa, vartijat olivat jonottavien asiakkaitten takana myöskin jonottamassa.
  Yhtäkkiä toinen vartijoista sanoo asiakkaalle (syyttä) että kannattais lopettaa liimaan imeminen että sen näkee naamasta jos tekee.
  Vartijat haukkuivat niitä läskeiksi, rumiksi ja halusivat kaiken keinoin provosoida näitä JONOTTAVIA ASIAKKAITA tekemään jotain että vartijat saisivat viedä näitä asiakkaita vartijakoppiin ja hälyttää poliisin paikalle.
  Onko Tällainen Kohtelu Teidän Mielestänne Reilua?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s