Ravintola Huuman järjestyksenvalvojien mielivaltaa

Ravintola Huuma, lauantaina 11.12.2010
Ravintola Huumassa ystäviensä kanssa iltaa viettänyt Laura kertoo:

”Oli sulkemisaika ja odotimme että ihmiset poistuvat ravintolasta. Siinä oli jonoa ulos ja jäimme alas odottamaan. Seisoimme muutaman ystävän kanssa siinä alhaalla ja kauempana pöydän vieressä huomasin pullon, jossa oli salmaria pohjalla. Hain sen ja join siitä vähän. Tarjosin ystävällenikin ja sitten yht’äkkiä minua tultiin hakemaan ravintolan puolelta.

Baarihenkilökunta rupesi huutelemaan minulle ja otti saman tien niskasta kiinni. He uhkasivat kutsua järjestyksenvalvojat, koska he kuvittelivat, että olin varastanut pullon baarista. Sitten tulivat järjestyksenvalvojat, jotka ensin veivät minut sinne eteiseen. Tilanne oli todella outo ja hämmentävä. Pyysin, että voitaisiin selvittää asia siinä tapahtumapaikalla baarin puolella, mutta järjestyksenvalvojat olivat sitä mieltä, että ”vastustelen” ja veivät minut kovakouraisesti eteiseen, eikä heidän kanssaan ollut mitään keskustelumahdollisuutta. He vain sanoivat, että ”oma vika, sä oot syyllinen”.

Järjestyksenvalvojien pidellessä Lauraa hänen ystävänsä kuvasivat tilannetta. Järjestyksenvalvojat yrittivät napata kameroita pois, ja onnistuivatkin siinä. Lauran ystävä Leo kertoo huomanneensa narikalle jonottaessaan, että hänen ystäväänsä Lauraa vietiin eteiseen: ”Lähdin kuvaamaan kännykkäkamerallani ihan rauhallisesti muutaman metrin päähän ja jossain vaiheessa järjestyksenvalvojat alkoivat kiinnittää huomiota kuvaamiseeni. Toinen heistä kielsi minua kuvaamasta hyökäten samalla minua päin, ja repi kännykän pois. Koitin pyytää kännykkääni takaisin, mutta järjestyksenvalvoja sanoi, että saan sen takaisin heti kun he ovat pyyhkineet kuvaamani kuvat pois.”

Tämän jälkeen Leo heitettiin ravintolan eteisestä ulos t-paitasillaan. Leo pyysi vaatteitaan ja kameraa takaisin, mutta joutui olemaan varttitunnin ulkona pakkasessa. Ovella ollut järjestyksenvalvoja sanoi Leolle, että ”jos käyttäydyt noin niin et saa tavaroitasi ollenkaan, ei se ole mun asia jos mulla tai mun kollegalla on sun puhelin.” Samalla järjestyksenvalvojalla oli välillä Leon puhelin kädessään, mutta hän ei suostunut antamaan sitä Leolle. Lopulta Leo kuitenkin sai vaatteensa ja puhelimensa takaisin. Puhelimesta oli poistettu kaikki kuvat ja video, jonka Leo oli kuvannut Laura kohtelusta.

Leon selvittäessä tilannetta ravintola Huuman ulkopuolella järjestyksenvalvojat veivät Lauran taas kassalle koko ajan kiinni pitäen: ”He antoivat käteni kassamyyjälle, joka otti siitä kiinni kovakouraisesti. Tästä jäi kynsimisjälkiä käteeni. Kassa käski minun maksaa pullon hinnan 85,71 € välittömästi paikan päällä. Minulla ei ollut rahaa, joten siinä sitten väiteltiin ja yritin sanoa, etten ollut varastanut pulloa. Kassa puhui järjestyksenvalvojille ja väitti, että pullossa oli baarikorkki, mitä siinä ei kylläkään ollut. Sanoin jälleen, että löysin pullon ravintolan lattialta, ja olin ajatellut, että se oli jätetty sinne ja kuvittelin juovani toisten ihmisten pohjia.

Järjestyksenvalvojat veivät minut taas eteiseen koko ajan käsistä kiinni pitäen. Jälleen väiteltiin aiheesta, ja yritin selittää mitä oikeasti oli tapahtunut, mutta minua ei uskottu. Myös ystäväni tuli paikalle ja yritti selittää järjestyksenvalvojille todellista tilannetta, mutta he tarttuivat häntä heti niskasta kiinni. Järjestyksenvalvojat olivat todella kovakouraisia, ja kävivät käsiksi kaikkiin, jotka tulivat sinne ja yrittivät selvittää tilannetta.”

Kun Lauran ystävä Matti yritti mennä kysymään, mitä Lauralle käy, järjestyksenvalvojat eivät päästäneet häntä lainkaan lähelle, vaan heittivät Matin saman tien ulos ilman ulkovaatteita, eivätkä antaneet hänen tavaroitaan takaisin. Matti kertoo, että järjestyksenvalvojat olivat koko ajan todella aggressiivisia ja uhkailivat myös poliisilla ja sillä, että otetaan tiedot ylös ja tulee merkintä. Laura yritti myös ehdottaa, että asia selvitettäisiin seuraavana päivänä, mutta se ei käynyt:

”Koko ajan järjestyksenvalvoja väänsi kättäni, vaikken käyttäytynyt millään tavalla uhkaavasti, että olisi tarvinnut pitää kiinni. En myöskään yrittänyt paeta, vaan yritin selvittää asiaa puhumalla. Eteisessä järjestyksenvalvoja sitten tönäisi minua niin, että melkein kaaduin. Aloin itkeä, jolloin järjestyksenvalvoja haukkui minua lutkaksi. Kun en halunnut antaa narikkalappua, järjestyksenvalvoja kaivoi sen väkisin kädestäni, minkä jälkeen hän otti tavarani ja otti repustani lompakkoni ja passini. Hän uhkaili ottaa tiedot ylös ja sanoi, että tästä tulee ongelmia.

Lompakkoni saatuaan järjestyksenvalvojat veivät minut taas baarin kassalle ja pakottivat maksamaan kortilla sen pullon. Loppuvaiheessa olin niin poikki, etten oikein tiennyt mitä tehdä. Ajattelin että kyllä asian voi selvittää myöhemminkin, enkä jaksanut vastustella, enkä edes tiennyt miten olisi pitänyt toimia. Eikä kyllä annettu oikein tilaakaan toimia. Lopulta järjestyksenvalvojat heittivät minut ja tavarani ulos ravintolasta, eivätkä edes sanoneet mitään. Järjestyksenvalvojat käyttäytyivät koko ajan todella epäkunnioittavasti.”

Ravintolan ulkopuolella kadulla oli poliisi, joten Leo pyysi heidät paikalle: ”Sanoin, että haluan tehdä rikosilmoituksen puhelimen pois ottamisesta.” Poliisi sanoi, että rikos on selkeästi tapahtunut ja tuli paikan päälle. Poliisi jututti myös järjestyksenvalvojia, mutta nämä valehtelivat tapahtumien kulun. Aiemmin järjestyksenvalvojat eivät suostuneet antamaan Leolle nimiään. Poliisi kuitenkin otti heidän nimensä ylös, mutta myöhemmin syyttäjänvirastosta tulleessa päätöksessä rikoksesta epäillyksi on merkitty ”tuntematon”. Syyttäjä päätti, ettei esitutkintaa toimiteta ”teon vähäisyyden” vuoksi, ja koska ”tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei myöskään vaadi esitutkinnan toimittamista”. Tämän suuntaista päätöstä ennakoi jo ravintola Huuman edustalla tavattujen poliisien asenne: he kehottivat miettimään aamuun asti, kannattaako rikosilmoitusta ylipäätään tehdä.

Tapauksen jälkeen Laura laittoi Huumaan palautetta tapahtuneesta, mutta vastaus tuli vasta usean yhteydenoton jälkeen. Lopulta Laura sai pullosta maksamansa rahat takaisin, muttei mitään muuta vahingonkorvausta järjestyksenvalvojien ja baarihenkilökunnan väkivaltaisesta toiminnasta. Laura pyysi, että ravintola Huumassa aiheellisesti selvitettäisiin tilanne, koska hän ollut varastanut pulloa. Vastaukseksi Laura sai hyvin tutun selityksen: Huumasta kerrottiin, että kesken illan valvontakamerat olivat menneet ”teknisten syiden vuoksi” pois päältä. Samana iltana Leon kuvatessa järjestyksenvalvojien toimintaa Lauran kiinniotossa olivat järjestyksenvalvojat nimenomaan sanoneet, ettei tarvitse kuvata, koska valvontakamerat kyllä kuvaavat kaiken.

(Jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.)
Yhteydenotot: vartijavahti (ät) gmail.com

5 responses to “Ravintola Huuman järjestyksenvalvojien mielivaltaa

  1. Aika sekava kertomushan tämä on. Sitä olen jo pitkään ihmetellyt, miksi näitä kertomuksia järjestyksenvalvojien ylilyönneistä kuulee usein juuri Helsingin keskustan paikoista ja nimenomaan Seduloista.

    Itse pyörin lähes pelkästään Kallion baareissa. Vaikka siellä monissa paikoissa asiakaskunta on takuulla huomattavasti ”haastavampaa” kuin jossain keskustan pintaliitodiskoissa, hyvin harvoin olen Kalliossa nähnyt minkäänlaisia ongelmia järjestystenvalvojien ja asiakkaiden välillä. Voisikohan joku järjestyksenvalvoja sanoa oman näkemyksensä asiaan. Miksi näin?

    Rumasti voisi ajatella, että järjestyksenvalvojan on helppo olla ”kova” jollekin Huumassa ongelmia aiheuttavalle teinitytölle, mutta sitten kun vastaan tulee se Roskapankin 120-kiloinen karvanaama, ollaan itsekin selkeästi neuvottelevampaa poikaa.

  2. Itekkin kalliossa lähinnä iltojani viettelen ja oon huomannut saman asian, väitän kumminkin että kalliossa on rauhallisempaa. ei siellä noin paljon ole ääliömäisesti pokeja ja muuta henkilökuntaa kohtelevia ihmisiä vaan ns. kokeneempia juomareita. Noissa limudiskoissa kun on noita murrosiän partaalla olevia ja omia uusia voimiaan kokeilievia teinejä niin vaikeetahan se on.

  3. Enemmän mulla herää hämmästys siitä, että kovinkovin usien järjestyksenvalvojat ”toimivat väärin” n. 03.30-04.00 -välisenä aikana. Aika vaikea uskoa, että joku Huumassa hilluva nuori, joka on valmis juomaan lattialle unohdetusta/jätetystä pullosta, muistaa sanatarkasti kaiken ja olisi kovinkaan oikeassa. Aika säälittävää. Syy, miksi Kalliossa homma toimii (ainakin yksi niistä), on että siellä myös ihmiset osaavat käyttäytä. Roskapankissa on aikamoinen sisäkuri, yrtäpä siellä soittaa poskeasi baarimikolle.

  4. Tuossa Teemu kyseli järjestyksenvalvojan näkemyksen asiasta. Olen järjestyksenvalvoja.

    Tästä tilanteesta voisin mainita monta lakia jota nämä järjestyksenvalvojat rikkoivat. Esim. niillä ei ole oikeutta ottaa puhelimia tai muita esineitä jos henkilöä ei ole ”kiinni otettu” ja ne on turvallisuudeksi poistettava. Kun uhkailivat tietojen ottamista jne tämäkin on väärin järjestyksenvalvojalla on ainoastaan oikeus tehdä tämä jos saa poliisilta/hätäkeskukselta luvan myösään puhelimen penkominen on vain sallittua jotta voi soittaa ICE-numeroon. Järjestyksenvalvojalla ei ole myöskään oikeutta voimankäyttöön tällä tavalla, joten tämä käytäntö voidaan tulkita hyökkäyksenä joka ei todellakaan ole salluttua. Järjestyksenvalvoja saa käyttää voimaansa ainoastaan jos ei henkilö tottele ja tässä tilanteessa kyllä ”Laura” taitoi totella niin hyvin kuin pystyikin. Jos kuitenkin henkilö ei tottele niin tällaisessa pienessä tilanteessa ei kyllä ”kiinni ottaminen” kannata kosta silloin on pakko kutsua poliisit paikalle, mielestäni olisi vain kannattanut eskortoida henkilö helpoimmalla tavalla ulos, ilman voimaa jos vain mahdollista kerran kun hän vaikutti ärsyttävän työntekiöitä. Järjestyksenvalvojan on myös pakko näyttää ”Järjestyksenvalvoja-korttinsa” jos sitä pyydetään.

    Voisin vielä tähän kirjoittaa paljon lakitekstiä mutta tämä kaikki löytyy myös poliisin sivuilta. http://www.poliisi.fi/tavy/

    Lyhyesti tässä vain ja ainoastaan järjestyksenvalvojat ja baarityöntekijä teki väärin, ei ”Leena” ja ei myöskään kukaan hänen ystävistään.

  5. Mikäli joudutte tilanteeseen, missä kuvaatte vartijoiden toimintaa ja vartijat ryöstävät kameranne/puhelimenne ja poistavat kuvat tai videot, niin toimittakaa kamera tai muistikortti mahdollisimman nopeasti jollekin pätevälle IT-ammattilaiselle. Älkää kuvatko uusia kuvia tai tallettako muita tiedostoja muistikortille ennen sitä. Aineisto on suurella todennäköisyydellä palautettavissa sopivalla ohjelmalla ainakin osittain, jos muistia ei ole ehditty ylikirjoittaa! Parhaat ohjelmat ja osaaminen löytyy tiedonpalautukseen erikoistuneilta firmoilta, mutta se voi tietysti tulla kalliiksi. Kuluja tietysti sitten voi yrittää periä vastapuolelta käräjillä, jos asia siihen asti kärjistyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s