Yksityisalue! Kameravalvonta! Asiaton oleskelu kielletty!

Helsinkiä vartioidaan. Tilan vartioinnin päämäärä on puhdistaa kaupunki häiriöistä ja pyhittää se päivittäiselle kulutussuoritukselle: kotoa töihin ja sieltä kaupan kautta takaisin kotiin.

Yksityisten vartiointiliikkeiden valvonta koskettaa kaikkia, jotka liikkuvat kaupungissa. Kaupunkiin on aina tultu ja siellä halutaan asua siksi, ettei siellä kytätä normaalista poikkeavaa toimintaa tai väärää ulkonäköä.

Nyt Kampin kauppakeskuksen ympäristössä skeittaaminen on kielletty, Tallinnanaukiolla ei saa kaupustella, torkkuva asunnoton poistetaan julkisesta liikennevälineestä ja kovaääninen maahanmuuttajamiesten porukka tai junaan pyrkivä romani steissiltä. Yksityiset tahot ja kaupunki haluavat rajata julkisten tilojen käyttöä ja asettaa ne kontrollin alaiseksi ostamalla yksityistä valvontaa. Vartijat poistavat näkyviltä häiriötekijät, siis valikoidut ihmiset. Tilaa tarvitaan mainoksille, jotka näyttävät, millaiset ihmiset tilaa saavat käyttää.

Yksityisten vartiointifirmojen yliotetta kaupungista ei saa hyväksyä. Me käännämme valvovan katseen takaisin vartijoihin.

Vartijoiden tekemistä väärinkäytöksistä, kuten uhkailusta ja väkivallasta, puhutaan jatkuvasti. Vartija voi kuitenkin häiritä kaupunkilaisia myös silloin, kun hän toimii oikeuksiensa rajoissa. Haluamme näille sivuille kerätä kokemuksia molemmista tilanteista. Tähän blogiin voit lähettää valokuvia ja kirjoittaa kokemuksia tilanteista, joissa vartija käyttäytyy häiritsevästi tai väkivaltaisesti.

Vartijoiden oikeudet ovat useimmille hämärän peitossa, eivätkä ihmiset aina tiedä, milloin vartija ylittää valtuutensa. Levitämme myös tietoa vartijoiden oikeuksien rajoista ja jokaisen oikeuksista toimia julkisessa tilassa. Tarkoitus ei ole hyökätä vartijoita vastaan yksilöinä, vaan kyseenalaistaa vartijoiden vallankäytön ja julkisen tilan kontrollin. Vartijat ovat paskaduunissa siinä missä muutkin.

Vaadimme tasa-arvoista kaupunkitilaa kaikille, oikeutta liikkua ja maleksia ilman vartioinnin luomaa varuillaan olon, pelon ja kontrollin ilmapiiriä. Vaikka eri ihmiset joutuvat vartijoiden kontrollin kohteeksi eri tavalla ja vartijoiden mielivalta kohdistuu tiettyihin ihmisiin, voimme kaikki kuitenkin toimia tehdäksemme tämän vallankäytön näkyväksi.

Asiaton oleskelija, asunnoton, esikaupunkilainen, siirtolainen, pummilla ajava, pissis, kerjäläinen, skeittari, spurgu, dyykkaaja, näpistelijä, tarranliimaaja, wraitteri, pussikaljoittelija, kunnon kansalainen tai kuka tahansa: vahdi vartijaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s